Episodul III – ”Turul județului la fotbal” | CSO Siretul Dolhasca – Șomuzul Preutești

La Dolhasca, am avut parte atât de un meci spectaculos cât și de o altă experiență frumoasă… Vezi și tu ce s-a întâmplat!

Era 10:30 când am plecat spre Dolhasca, acolo unde echipa locală câștigase etapa a treia din cadrul campaniei noastre “ turul județului la fotbal”. Sincer eram foarte nerăbdător să cunosc comunitatea care a dat dovadă de o mobilizare incredibilă strângând peste patru sute de voturi în doar câteva zile în cadrul postării noastre. Pe drum, mi-am imaginat o sută de scenarii posibile pentru a reuși o mobilizare atât de puternică într-un timp atât de scurt. Niciunul dintre ele, nu avea să fie cel real. Aveam să înțelegem abia după ce se încheiase meciul, secretul din spatele acestei reușite: comunitatea din Dolhasca este o mare familie!

Ajunși pe stadionul ”Laurențiu Strapuc” din Dolhasca, am avut impresia că meciul începuse mai repede, pentru că în tribune erau aproximativ 100 de spectatori care urmăreau meciul  juniorilor. Auzisem că cei de la CSO Siretul Dolhasca se bucură de cea mai mare asistență din liga a 4-a, dar nu mă așteptam să fie atât de multe persoane la un meci de juniori.

Cei din Dolhasca sunt organizați bine, se vede implicarea consiliului local și al primarului Isachi Decebal. De altfel, el este cel care a readus fotbalul în acest oraș, atunci când, din nimic a înființat o echipă de fotbal care astăzi este în plutonul fruntaș în liga a 4-a.

Spectacol pirotehnic și organizare de nota 10 din partea clubului și a primăriei

Aici, există copii de mingi, există o tribună recent renovată, iar ‘nea Dan, antrenorul second, este și crainicul stadionului. De altfel, în pauza meciurilor spectatorii sunt delectați cu muzică cum se întâmplă la nivelul primei ligi din România. Crainicul are grijă să anunțe la stația de amplificare marcatorii golurilor, schimbările, iar uneori motivează publicul pentru a-și încuraja echipa, lucru care nu l-am mai văzut până acum pe un teren de liga a 4-a. Frumos!

Primarul localității susține că a dorit prin înființarea echipei să ofere locuitorilor o alternativă la gadgeturi și internet pentru ziua de duminică, prin sport. Ceea ce a reușit din punctul nostru de vedere este mult mai mult, deoarece în jurul acestei echipe s-a format o familie. În esență, fotbalul unește oameni, provocând emoții pe care nicio altă activitate nu ți le oferă. Big Like!

Un alt lucru care m-a făcut să zâmbesc la această echipă l-am observat abia prin minutul 65, când din tribună a venit lângă gard Blacky, un cățeluș simpatic, despre care spectatorii au precizat că este mascota echipei și că după finalul meciului își va face veacul printre jucători (lucru care s-a și întâmplat). Spectatorii sunt mai fanatici decât m-am așteptat, dar susțin echipa chiar și în momentele mai puțin bune. Și spun că sunt fanatici pentru că la începutul jocului au folosit câteva fumigene spre deliciul nostru și al jucătorilor. Respect!

Ne întoarcem la juniori, acolo unde copiii și-au văzut de meciul lor și au reușit să-i învingă pe omologii lor de la ACS Șomuzul Preutești cu scorul de 4-2. La juniorii celor de la Dolhasca am observat, ca să citez din Gică Hagi, “un număr 10 autentic”, în persoana lui Moroșanu Ciprian, care astăzi a reușit o dublă. În vârstă de doar 16 ani, Ciprian are un simț extraordinar al porții și o viteză în plus față de mulți juniori de vârstă lui. Un alt jucător extrem de tehnic, posesor al unor centrări demne de ligile superioare este tânărul de doar 14 ani, Costan Matei, el evoluând pe postul de mijlocaș stânga. În apărare nimeni nu a reușit să treacă de Vîrlan Ionuț, un puști de numai 15 ani, cu o statură bună și un plasament excelent. În vestiare a fost alături de ei pentru strigătele de bucurie antrenorul Ferariu Constantin, fost jucător în prima ligă la Ceahlăul Piatra Neamt. De altfel, el este și antrenorul echipei de seniori și căpitanul echipei.

Alături de cei prezentați mai sus, pentru CSO Dolhasca juniorii A1 au mai evoluat:

 • Lupu Dumitru
 • Carneala Alexandru
 • Cojocaru Ionuț
 • Nitoae Daniel
 • Radu Petrică
 • Ciursa Constantin
 • Piciu Tiberiu
 • Chiriac Florin.
 • Rezerve: Chiriac Ionuț, Schiopu Andrei, Radu Sebastian.

Desfășurarea meciului dintre CSO Siretul Dolhasca – Șomuzul Preutești

Meciul de la Dolhasca a fost de departe cel mai frumos meci de fotbal pe care l-am văzut în ultimul an. ACS Șomuzul Preutești a început mult mai bine partida, iar în minutul 20 conducea deja cu 3-0. Imediat după golul trei, din tribună s-a auzit pentru prima oară “Siretul, Siretul, Siretul”, strigăte care parcă i-a trezit pe jucători la viață, aceștia expediind un șut periculos la colțul lung de la 25 de metri, prin Ghiarasim Bogdan. Nu degeaba se zice că suporterii sunt al 12-lea jucător, nu? Împinși de la spate de proprii suporteri, jucătorii gazdă reușesc să reducă din handicap în minutul 31 prin atacantul Ciobanu Marius. Golul a căzut după o acțiune bună inițiată de căpitanul-antrenor Ferariu Constantin. Același Ciobanu Marius avea să lovească bara în minutul 34, moment în care din tribuna s-a auzit din nou “Siretul, Șiretul, Siretul”. La pauză CSO Siretul Dolhasca – ACS Șomuzul Preutești 1-3.

Împinși de la spate de fani, cei din Dolhasca au ieșit motivați de la cabine, iar în minutul 47 scorul era 2-3, după reușita lui Ghiarasim Bogdan. Golul a venit după o acțiune bună a autorului care a reușit un șut plasat din cădere. Era cum nu se poate mai bine pentru echipa gazdă, iar spectatorii au început din nou cu scandările demne de o echipă cel puțin de ligă secundă. În acest cadru, echipa oaspete acuză șocul din plin și încasează golul trei în minutul 50, din reușita celui mai bun jucător de pe teren Ferariu Constantin. Tot el a stabilit și scorul final de 4-3 după ce a executat impecabil în minutul 70 o lovitură liberă de la 20 de metri, moment în care tribuna stadionului a erupt pur și simplu. Scorul putea fi mai mare, pentru că cei din Preutești nu au contat în joc în repriza a două, echipa gazdă trimițând de două ori mingea în bară și ratând alte câteva ocazii bune. Dacă Ferariu a fost cu siguranță omul meciului, un alt jucător care a făcut un meci foarte bun este Ungurean Dorel, un fundaș peste nivelul ligii a 4-a, care controlează mingea cu mult calm și nu se sfiește să urce în atac cu mingea la picior din jumătatea proprie.

Echipa gazdă a început în următoarea formulă:

 • Pascal Andrei
 • Dărabă Adrian
 • Ciobanu Alin
 • Ferariu Constantin
 • Ungureanu Dorel
 • Grădinaru Constantin
 • Ghiarasim Bogdan
 • Costan Vlad
 • Grădinaru Mihai
 • Ciobanu Marius
 • Beclea Sergiu.
 • Rezerve: Dumitru Constantin, Stoica Mihai, Sprivac Petru, Carneala Romeo, Vîrlan Marius, Clim Ovidiu și Sava Florin.

Trebuie menționat faptul că majoritatea acestor jucători sunt din localitate și joacă fotbal din plăcere și vreau să subliniez acest aspect pe care majoritatea vedetelor din prima ligă l-au uitat: PLĂCERE!

Îi lăsăm victorioși pe jucătorii echipei gazdă, bucurându-se alături de proprii suporteri și ne îndreptăm spre casă. Pe drum mă gândeam cât de important este să ai un primar iubitor de sport, să ai un antrenor secund precum Liuta Dan și cât de frumos poți forma o familie în jurul unui microb atât puternic cum este fotbalul. ‘nea Dan ne-a arătat astăzi că este un om pentru fotbal, că nu se limitează în antrenorat și că poate cu brio să fie un crainic de succes, iar pentru pasiunea pe care o pune în fotbal, îi suntem recunoscători!

CSO Siretul Dolhasca este o echipă despre care cu siguranță vom mai vorbi, le mulțumim pentru spectacolul fotbalistic oferit și le mulțumim oamenilor din spatele echipei, celor cu ajutorul cărora astăzi am făcut mare, fotbalul mic!

            Urmează duminica viitoare să cunoaștem alți oameni din județ pasionați de fotbal, iar tu ești cel care decide unde vom ajunge!

 

Articol scris de: Lucian Acxanei

Foto: Adrian Negru

Leave a Reply