UPDATE Turul județului la fotbal | LPS Suceava a debutat cu o victorie în Liga a IV-a

Primul episod al celei de-a doua ediție a proiectului ”Turul județului la fotbal” a avut în prim plan meciul dintre LPS Suceava și ACS Stejarul Cajvana.

Ediția a doua a proiectului ”Turul județului la fotbal” a debutat duminică, 2 septembrie 2018, pe terenul celor de la LPS Suceava. Astfel, sorții au decis la finele săptămânii trecute să ajungem la meciul dintre LPS Suceava și ACS Stejarul Cajvana pentru a o urmări la lucru pe echipa antrenată de profesorul Marius Lup, un nume cunoscut în fotbalul sucevean. Fără a oferi prea multe detalii încă de la început, un singur lucru a fost cert, debutul proiectului nostru din această nouă ediție s-a bucurat de un joc frumos cu multe goluri.

Echipa antrenată de Marius Lup este pe departe cea mai tânără formație a competiției, media de vârstă a primului 11 este de 17 ani și 2 luni, în timp ce media primului 11 a formației oaspete a fost de 23 de ani și 9 luni. În acest joc nu experiența a contat pe teren, ci dorința, deși începutul de meci i-a găsit puțin timizi pe jucătorii lui Marius Lup care a încercat să-i încurajeze și după ce aceștia au primit gol destul de repede.

Desfășurarea jocului

ACS Stejarul Cajvana a început jocul în atac, iar forcing-ul din startul meciului a dus la deschiderea scorului încă din minutul 5 când jucătorul de 29 de ani al Cajvanei, Tomescu George, a pătruns în careu și a înscris pentru 1-0 fără a-i da vreo șansă portarului Băițan Andrei. Bucuria oaspeților nu a durat decât 12 minute, în minutul 17 Cezar Malanca a insistat în careu unde a fost faultat de un fundaș al Cajvanei, centralul nu a ezitat și a arătat punctul cu var. Atacantul Ciprian Plăcintă a executat perfect lovitura de pedeapsă restabilind egalitatea. LPS Suceava a avut șansa în minutul 25 de a duce scorul la 2-1, însă Vlăduț Cimbru s-a pierdut cu firea în fața porții ratând o ocazie importantă, însă imediat pe contraatac oaspeții ar fi putut să profite dacă nu intervenea în ultimul moment Manolea Dumitru în fața unui atacant al Cajvanei care scăpase singurel spre poarta lui Băițan. Debutul foarte bun al lui Ciprian Plăcintă s-a văzut și în minutul 27 când a reușit să-și treacă în cont dubla. Totuși, Cernoschi Onuț a restabilit egalitatea dintr-un penalty în minutul 34. Meciul a început să aibă curs, jucându-se la risc pe contre, iar în minutul 42 Dumitru Robciuc a dus scorul la 3-2. Deși nu au mai fost alte goluri până la pauză, frustrarea l-a trimis la vestiare Grigore Gurău, jucătorul Cajvanei, după o intervenție urâtă la Cazacu Alin, tânărul jucător al LPS-ului nemaiputând să continue jocul. Scorul la pauză era de partea LPS-ului care conducea cu 3-2 la debutul ei în Liga a IV-a.

După pauză, jocul frumos din prima repriză a continuat, spectatorii veniți la meci s-au putut bucura și de alte reușite. Astfel, Tomescu George reușește și el dubla pentru Cajvana, iar scorul devenea 3-3. Însă pe final Cajvana a picat fizic, tinerii jucători ai LPS-ului au izbutit două goluri în ultimele 10 minute. Primul dintre ele a venit în minutul 82 după una dintre cele mai frumoase faze ale meciului în care Robciuc Dumitru și Coajă Andrei au combinat după un un-doi, iar cel din urmă a reușit să ducă scorul la 4-3. Șase minute mai târziu, Cimbru Vlăduț și-a trecut și el numele pe lista marcatorilor după asistul lui Săhlean Andrei, scorul final fiind 5-3. Probabil că mulți nu ar fi dat șanse LPS-ului în fața unei echipe mature așa cum este Cajvana, însă în fotbal de multe ori nu experiența și banii contează, ci dorința.

Am văzut ieri în echipa LPS-ului o mulțime de tineri talentați care oricând ar putea face pasul către o formație din primele eșaloane ale fotbalului românesc. Am admirat munca domnului Marius Lup care așa cum l-am cunoscut în urmă cu câțiva ani, l-am văzut la fel de implicat și acum, încurajându-și elevii chiar și atunci când greșeau. Pe departe LPS-ul poate fi în câțiva ani o filieră importantă de lansare a jucătorilor către alte echipe bune din campionatele noastre. Am aflat că portarul titular al LPS-ului a fost selecționat la naționala U19 a Republicii Moldova. Sunt bucuros că în Suceava încă mai sunt persoane care promovează tinerii jucători, iar mulți dintre noi, cei de pe margine nu înțelegem cât sacrificiu, răbdare și muncă presupune acest lucru, dar domnul Lup nu lucrează de ieri de azi cu acești elevi. Cu siguranță o să vedeți în materialul video pe care l-am realizat în cadrul acestui episod ce au spus antrenorul Marius Lup, dar și directorul Liceului cu Program Sportiv, Radu Ioan.

Lotul formației LPS Suceava pentru partida de ieri

 • Băițan Andrei (goalkeeper)
 • Robciuc Dumitru
 • Manolea Dumitru
 • Cazacu Alin
 • Bejenar Daniel
 • Plăcintă Ciprian
 • Mărăcineanu Bogdan
 • Florea Cristian
 • Malanca Cezar
 • Cimbru Vlăduț
 • Bârgan Andrei (căpitan)

Rezerve:

 • Pitic Aleaxndru
 • Săicu Robert
 • Butnaru Andrei
 • Săhlean Andrei
 • Coajă Andrei

Antrenor principal: Marius Lup

Delegat: Claudiu Sevaciuc

Am aflat ulterior, după meci, că cei de la ACS Stejarul Cajvana vor să facă contestație pentru că LPS Suceava a folosit mai mulți jucători ce au evoluat sâmbătă și într-o altă competiție, însă regulamentul permite ca jucătorii să evolueze 135 de minute în 24 de ore, dar chiar și așa, consider că ar fi rușinos ca acest meci să fie câștigat de Cajvana pe la comisii în loc să-l fi câștigat pe teren. De ce să răpești o victorie muncită de niște copii?! MECIURILE TREBUIE CÂȘTIGATE PE TEREN NU LA COMISII.

În concluzie, experiența noastră la LPS Suceava a fost una frumoasă, ne-am bucurat de multe goluri, dar am văzut și tineri jucători care cel mai probabil în viitorul apropiat vor face pasul către echipe mult mai importante din România. Îi felicităm pe această cale pe domnul profesor Marius Lup, domnul profesor Claudiu Sevaciuc și pe domnul director Ioan Radu. Le dorim mult succes în continuare, iar noi suntem conștienți că nu este ușor să menții o echipă în Liga a IV-a, cheltuielile fiind destul de ridicate și la acest nivel.

PS: La finalul partidei, domnul președinte al AJF Suceava, Ciprian Anton a oferit mingea pentru omul jocului și anume Ciprian Plăcintă, protagonistul unei duble.

Cât despre proiectul nostru, acesta va continua și în acest weekend, iar vineri suntem curioși să vedem unde ne vor duce sorții. Voi continuați să votați pentru că noi, cu siguranță în weekend vom fi acolo să facem mare fotbalul mic. Le mulțumim în continuare partenerilor noștri: AJF Suceava, NEst TV Channel, GazetaSV și Costi Solovăstru pentru suportul oferit.

Mai jos puteți urmări reportajul + rezumatul de la meciul dintre LPS Suceava și ACS Stejarul Cajvana:

 

Dați click pe ”Album foto” pentru a vizualiza o galerie de la acest meci. 

Album foto

 

Articol scris de: Adrian Negru

Sursa foto: Costi Solovăstru & Ovidiu Munteanu

Video: Nicu Horodenciuc

Leave a Reply